Header_GZH.png

De bevalling

Een normale bevalling begint altijd thuis. De verloskundige komt eerst bij u thuis om de situatie in te schatten. Aan de hand van deze inschatting en van de wensen van u als barende en partner wordt gekozen voor de plaats van de bevalling.

Bij een thuisbevalling begeleidt uw verloskundige u thuis. 
Tijdens de bevalling komt er ook een kraamverzorgende. Zij zorgt voor assistentie bij de geboorte en de verzorging van moeder en kind de eerste uren na de bevalling. Als er tijdens de bevalling toch een probleem optreedt, gaat u alsnog naar het ziekenhuis. Op dat moment wordt de bevalling verder medisch begeleid door de gynaecoloog of klinisch verloskundige van het ziekenhuis.

Een ziekenhuisbevalling zonder medische indicatie noemen we een poliklinische bevalling. Dit is een verplaatste thuisbevalling. De eigen keuze voor een poliklinische bevalling op de medische verloskamers is in Harderwijk niet mogelijk. U kunt wel bevallen in het Geboortezorghuis Harderwijk. 

De enige reden om nog op de medische verloskamers in het Moeder & Kind centrum te bevallen met uw eigen verloskundige is een zogenoemde B-D indicatie. U heeft dan een vooraf vastgestelde indicatie voor de plek van de bevalling, maar niet voor degene die de bevalling begeleid. Dit zal dan door uw eigen verloskundige gebeuren op de medische verloskamers in het Moeder & Kind Centrum. Mocht dit het geval zijn dan zal de verloskundige dit in de zwangerschap al vooraf met u bespreken.

Tijdens de bevalling

Als u zelf graag in het Geboortezorghuis Harderwijk wilt bevallen bespreekt u dit met uw eigen verloskundige. Ten tijde van de bevalling gaat u tijdens de ontsluitingsfase met uw eigen verloskundige naar het Geboortezorghuis Harderwijk. Als de bevalling op gang is gekomen belt u eerst uw eigen verloskundige. De verloskundige komt eerst bij u thuis om u te onderzoeken en bepaalt samen met u het beste tijdstip van vertrek richting het Geboortezorghuis Harderwijk. In het Geboortezorghuis Harderwijk zal een kraamverzorgende aanwezig zijn. Zij zal jullie bijstaan en de verloskundige assisteren tijdens de bevalling. De kraamverzorgenden die bevallings-assistentie verlenen zijn hiervoor speciaal getraind.

Doorverwijzing naar het ziekenhuis

Doorverwijzing tijdens de bevalling naar het ziekenhuis wordt door de persoonlijke werkwijze van iedere verloskundige tot een minimum beperkt. Overplaatsing van het Geboortezorghuis Harderwijk naar de medische verloskamers van het St. Jansdal ziekenhuis zal daardoor minder nodig zijn. Toch kan een bevalling anders verlopen dan verwacht. Er is een goed samenwerkingsverband tussen alle deelnemende verloskundigen-praktijken en het vaste team van gynaecologen en klinisch-verloskundigen die op de medische verloskamers in het St. Jansdal ziekenhuis werkzaam zijn. Indien nodig zijn gynaecologen en/of kinderartsen direct oproepbaar. Hierdoor zullen geen onnodige vertragingen optreden. Van het Geboortezorghuis Harderwijk naar de medische verloskamers van het St. Jansdal ziekenhuis is er een “droge verbinding”.

Na de bevalling

Als de baby is geboren, zullen jullie (indien medisch verantwoord) ongeveer twee uur daarna weer naar huis gaan.

Wat neem ik mee voor de bevalling?
Of u nu de intentie heeft om thuis te bevallen of in het Geboortezorghuis Harderwijk, in beide gevallen is het verstandig om vanaf de 37e week een tasje klaar te hebben met in ieder geval de volgende zaken:

  • Iets wat makkelijk zit tijdens de bevalling
  • Een t-shirt of pyjama
  • Badjas
  • Warme sokken/pantoffels/slippers
  • Toiletspullen
  • Schoon ondergoed en kleding
  • Kleertjes voor de baby: rompertje, broekje, truitje, sokjes, jasje, 2 mutsjes
  • Verzekeringspapieren en uw identiteitsbewijs
  • Fototoestel of evt. camera (denk aan volle batterijen, leeg geheugenkaartje)
  • Maxi-cosi met  evt. extra dekentje (oefen van te voren al even met de maxi-cosi in de auto!)

Zorg dat u tijdens de bevalling de zwangerschapskaart bij de hand hebt. Deze gegevens moeten meegenomen worden naar het Geboortezorghuis Harderwijk.