Header_GZH.png

Vragen

Op deze pagina kunt u de veelgestelde vragen die bij ons binnen komen en de desbetreffende antwoorden hierop bekijken, staat uw vraag er niet bij, vul dan gerust het vragen formulier in en wij zullen uw vraag zo spoedig mogelijk beantwoorden.

Veelgestelde vragen

Wat kost het om te bevallen in het Geboortezorghuis Harderwijk?
De kosten voor een bevalling in het Geboortezorghuis Harderwijk zijn hetzelfde als voor elke andere poliklinische bevalling. Om te weten wat de afspraken zijn over de vergoedingen voor dit jaar kunt u het beste contact opnemen met uw eigen verzekeraar.
Vraag dan gelijk of u de eigen bijdrage zelf moet betalen of dat deze volledig vergoed wordt.
De gemiddelde eigen bijdrage ligt tussen de 350 en 400 euro.

Daarnaast is het mogelijk dat uw verzekeraar geen contract heeft met het Geboortezorghuis Harderwijk. In dat geval krijgt u de factuur thuisgestuurd. Dit betekend niet automatisch dat u de factuur zelf moet betalen. Dat hangt weer af van de polis die u heeft. Vaak wordt deze factuur vergoed door de verzekeraar.
Dus als u vragen heeft over vergoedingen, leg altijd even contact met uw eigen verzekeraar!

Moet ik me van tevoren aanmelden of inschrijven?
Nee, dit is niet nodig. In principe kunt, u zolang de bevalling normaal verloopt, nog tijdens de bevalling kiezen waar u gaat bevallen: thuis of in het Geboortezorghuis Harderwijk. Soms kan uw keuze tijdens de bevalling nog veranderen. Samen met uw verloskundige wordt het juiste moment bepaald om naar het Geboortezorghuis Harderwijk te gaan.

Kan ik ook in een medische verloskamer (Moeder & Kind Centrum) bevallen?
Nee. Alleen zwangeren met een medische indicatie bevallen onder verantwoordelijkheid van de gynaecoloog op de medische verlosafdeling van het St. Jansdal ziekenhuis.

Wat gebeurt er bij een complicatie?
Veel complicaties kan een verloskundige zelfstandig oplossen, zowel thuis als in het Geboortezorghuis Harderwijk. Indien de verloskundige hulp nodig heeft van de gynaecoloog, wordt de bevalling voortgezet op de medische verlosafdeling. U wordt dan verplaatst naar een andere gedeelte van het St. Jansdal ziekenhuis.

Mag ik iedereen meenemen tijdens mijn bevalling?
In principe mag u meenemen wie u wilt tijdens de bevalling. Het is alleen belangrijk tijdens een bevalling dat u zich ook vertrouwd blijft voelen en niet teveel afleiding heeft. Veel gepraat en drukte kunnen de bevalling vertragen, waardoor weer meer kans op complicaties. Ons advies is dan ook om niet meer dan twee mensen mee te nemen naar de bevalkamers in het Geboortezorghuis Harderwijk. Bijvoorbeeld uw partner en uw beste vriendin, zus of moeder.

Mag ik bezoek ontvangen zodra mijn baby geboren is?
U mag altijd bezoek ontvangen, maar u zult na de geboorte ook weer snel naar uw eigen huis vertrekken.

Mogen huisdieren mee?
Nee. Huisdieren, zijn verboden in het Geboortezorghuis Harderwijk.

Hoe gaat het tijdens de bevalling?
Ten tijde van de bevalling gaat u tijdens de ontsluitingsfase met uw eigen verloskundige naar het Geboortezorghuis Harderwijk. Als de bevalling op gang is gekomen, belt u eerst uw eigen verloskundige. De verloskundige komt eerst bij u thuis om u te onderzoeken en bepaalt met u het beste tijdstip van vertrek richting het Geboortezorghuis Harderwijk.
In het VEO Geboortehuis zal een kraamverzorgende aanwezig zijn. Zij zal jullie bijstaan en de verloskundige assisteren tijdens de bevalling.

Waar moet ik parkeren?
Er is een mogelijkheid om voor het Geboortezorghuis Harderwijk uit te stappen. De kraamverzorgster zal de barende opwachten en opvangen. De partner kan vervolgens de auto in de parkeergarage zetten en ook naar het Geboortezorghuis Harderwijk komen.

Hoe zit het met de veiligheid van thuis bevallen in vergelijking met het Geboortezorghuis Harderwijk?
Voor gezonde zwangeren zal een verloskundige in de meeste gevallen een thuisbevalling aanbevelen als er geen extra risico’s zijn te verwachten. Veel mensen denken onterechte dat poliklinisch bevallen veiliger is omdat er artsen en medische apparatuur in de buurt zijn. Dit is echter niet waar. De verloskundige gebruikt thuis dezelfde spullen als in het Geboortezorghuis Harderwijk.
Gemiddeld duurt het, bijvoorbeeld midden in de nacht, net zo lang voordat er een arts op de verloskamers arriveert, als de tijd die het u kost om van huis in het ziekenhuis aan te komen. Daarom is bij een normale bevalling, thuis bevallen minstens zo veilig als in het Geboortezorghuis Harderwijk!


Vragen formulier

Uw volledige naam
Max. 500 karakters.